Brandwerend Glas

Normaal enkel glas (float glas) breekt bij een brand al zeer snel. Bij een brand ontstaat er temperatuurverschil tussen het glasoppervlak en de glasranden. Hierdoor ontstaan spanningen in het glas. Wanneer de spanning te groot wordt, ontstaat breuk. Bij normaal enkel glas gebeurt dit bij een temperatuurverschil van ongeveer 30-40°C. Dit temperatuurverschil ontstaat al na ongeveer één minuut bij een standaard brand. Gehard glas en standaard gelaagd glas hebben slechts een brandwerendheid van 4 tot maximaal 5 minuten.

Brandwerend (isolatie)glas wordt gerangschikt naar prestatieniveau, dat wil zeggen naar de duur van de brandwerendheid en de wijze van brandwering. De rangschikking van het brandwerend glas gebeurt aan de hand van verschillende criteria en is beschreven in Europese normen.

  •  E = de vlamdichtheid van het glas
  •  EW = vlamdichtheid en warmtestraling
  •  EI = vlamdichtheid en temperatuur

Plaatsen brandwerend glas

Brandwerend glas kan niet zomaar in ieder kozijn worden geplaatst. Het glas mag alleen maar worden geplaatst zoals het is getest. In het bijbehorende testrapport staat precies aangeven in welk kozijn het glas mag worden geplaatst en welke materialen zijn gebruikt en dus ook moeten worden gebruikt.

Laat u bij de keuze voor brandwerende beglazing altijd voorlichten door een glasbedrijf dat lid is van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS of dat in het bezit is van het GBO Vakcertificaat. Laat het glas altijd plaatsen door een gecertificeerde glaszetter.Glasspecialisten.nl