Zonwerend glas

Glas heeft de unieke eigenschap dat het doorzichtig is en dat het licht doorlaat. Hierdoor is het een gewild bouwproduct en wordt het veelvuldig toegepast. We kunnen ons geen gebouwen voorstellen zonder glas.

Onbewerkt glas laat ongeveer 90% van het zonlicht dat op het glas schijnt door. Invallend (zon)licht in een gebouw of een woning zorgt voor een lichte en prettigere leef- en/of werkomgeving. Medewerkers voelen zich prettiger en zijn productiever.
Invallend zonlicht kan echter ook hinderlijk zijn. Invallend zonlicht betekent namelijk ook warmte in het gebouw en kan schitteringen geven op bijvoorbeeld beeldschermen of tafels. Het aanbrengen van zonwerend glas is een uitstekende manier om de voordelen van het invallende zonlicht te behouden, maar de nadelen hiervan te beperken. Hinderlijke schitteringen worden beperkt, warmte van het zonlicht kan buiten worden gehouden. Zonwerend glas is een uitstekende oplossing voor kantoorgebouwen of in een woning als sprake is van hinderlijk zonlicht.

Hoe werkt zonwerend glas?

Glas kan zonwerend worden gemaakt door metaaloxiden toe te voegen in de oven tijdens de productie van het basisglas. Door de metaaloxiden wordt het glas minder doorzichtig, waardoor het ook minder zonlicht doorlaat. Het glas kan ook zonwerend worden gemaakt nadat het uit de floatoven is gekomen. In een grote machine, een glascoater, wordt het glas voorzien van een metalen coating (laagje) die er voor zorgt het zonlicht wordt tegengehouden.

 Zonwerend glas

Zonwerend glas kent zeer veel toepassingsmogelijkheden. Zonwerend glas kan onder andere worden toegepast in isolatieglas, veiligheidsglas, als enkel glas en geluidswerend glas.

Enkele begrippen over zonwerend glas

Lichtreflectie van glas

Glas heeft een spiegelende werking; het reflecteert licht. De hoeveelheid licht dat wordt gereflecteerd wordt aangeduid in met de lichtreflectiefactor LR.

Lichtabsorptie door glas

Licht dat door het glas wordt opgenomen en omgezet in warmte noemen we lichtabsorptie

LTA-waarde van glas

Het hoeveelheid licht dat door wordt doorgelaten door het glas noemen we de lichtoetredingsfactor oftewel de LTA-waarde.

G-waarde van zonwerend glas

De zonwerende prestaties van het glas duiden we in g-waarde (voorheen ZTA-waarde). Hoe lager de g-waarde van het glas, des te beter de zonwerende werking.


Wilt u meer informatie over zonwerend glas, laat u dan voorlichten door een glasbedrijf dat lid is van de Glas Branche Organisatie of door een glasbedrijf in het bezit van het GBO Vakcertificaat. Laat het glas altijd plaatsen door een glaszetter in het bezit van het GBO Vakcertificaat.Glasspecialisten.nl

Direct zoeken naar een glaszetter

Direct zoeken

op postcode, plaats of bedrijfsnaam

Zoek in ons gecertificeerd ledenbestand

SideColImg